Romana Kahl -
Stachniewicz
Kulinaria czyli co¶ dla ciała
Podstawowe produkty, których używam do
gotowanych posiłków jednodaniowych:
1) pszenica, jęczmień, owies, żyto, ryż, kukurydza pod postaci±
ziarna,
płatków, kaszy, m±ki zwłaszcza razowej,
2) ziemniaki używane zamiast produktów zbożowych,
3) soczewica, fasolka biała lub czerwona, fasolka azuki, fasolka
szparagowa, jasiek, groch, cieciorka /groch francuski/,
4) ryby zamiast produktów str±czkowych,
5) ser żółty, ser biały, ser kozi, owczy, jajka, ¶mietana,
6) jarzyny i warzywa: cebula (w dużej ilo¶ci), czosnek, kapusta,
buraki, seler, kabaczki, ogórki, pomidory, kalafiory, marchewka,
pietruszka. Jarzyny mog± być używane w postaci suszonej
np.veganka.
7) masło, oliwa, olej z ryżu lub olej z pestek winogron,
8) owoce, suszone owoce, orzechy, migdały, powidła, owoce w cukrze,
9) przyprawy: grzyby, zioła, kurkuma, kozieradka, sos sojowy, sól,
pieprz, papryka,
chili, ocet winny.
I. Przykładowe posiłki w postaci
gęstych zup (ilo¶ć na około 4
osoby) zamiast zup można z tych samych składników
przygotować drugie danie, zagęszczaj±c jarzynę m±k±; wtedy podajemy
poszczególne składniki jeden obok drugiego na płytkim
talerzu:
II. Potrawy na bazie
ziemniaków
III. Inne potrawy
IV. Sosy
V. Chleb
VI. Masło
VII.Wypieki
Strona główna
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL