Romana Kahl - Stachniewicz
Kulinaria czyli co¶ dla ciała

     Podstawowe produkty, których używam do gotowanych posiłków jednodaniowych:
1) pszenica, jęczmień, owies, żyto, ryż, kukurydza pod postaci± ziarna, płatków, kaszy, m±ki zwłaszcza razowej,
2) ziemniaki używane zamiast produktów zbożowych,
3) soczewica, fasolka biała lub czerwona, fasolka azuki, fasolka szparagowa, jasiek, groch, cieciorka /groch francuski/,
4) ryby zamiast produktów str±czkowych,
5) ser żółty, ser biały, ser kozi, owczy, jajka, ¶mietana,
6) jarzyny i warzywa: cebula (w dużej ilo¶ci), czosnek, kapusta, buraki, seler, kabaczki, ogórki, pomidory, kalafiory, marchewka, pietruszka.  Jarzyny mog± być używane w postaci suszonej np.veganka.
7) masło, oliwa, olej z ryżu lub olej z pestek winogron,
8) owoce, suszone owoce, orzechy, migdały, powidła, owoce w cukrze,
9) przyprawy: grzyby, zioła, kurkuma, kozieradka, sos sojowy, sól, pieprz, papryka, chili, ocet winny.

  I. Przykładowe posiłki w postaci  gęstych zup   (ilo¶ć na około 4 osoby) zamiast zup można z tych samych składników  przygotować drugie danie, zagęszczaj±c jarzynę m±k±; wtedy podajemy poszczególne składniki jeden obok drugiego na  płytkim talerzu:
II. Potrawy na bazie  ziemniaków
III. Inne  potrawy
IV. Sosy
  V. Chleb
VI. Masło
VII.Wypieki

Strona główna